MENI
8.3.2013

Stalni komitet Vijeća Evrope jednoglasno usvojio Izvještaj poslanice Ismete Dervoz "Industrijsko nasljeđe u Evropi"


Na zasjedanju Stalnog komiteta Vijeća Evrope (VE) održanom danas u Francuskoj nacionalnoj skupštini u Parizu kojim je predsjedavao predsjednik Parlamentarne skupštine VE Jean Claude Mignon, jednoglasno je usvojen Izvještaj „Industrijsko nasljeđe u Evropi“ članice delegacije Parlamentarne skupštine u VE i poslanice u Predstavničkom domu, Ismete Dervoz.

Izrečene su ocjene da se radi o izvještaju koji je važan sa aspekta cjelovite analize značaja predmetne materije i sagledavanja mogućnosti i potrebe za zajedničku, evropsku akciju u razumijevanju i očuvanju industrijskog nasljeđa za generacije koje dolaze.

U Izvještaju, Vijeće Evrope poziva na saradnju EU i UNESCO kroz prijedlog da se 2015. godina proglasi godinom evropskog industrijskog i tehničkog nasljeđa.
Članovi Stalnog komiteta čestitali su poslanici Dervoz na prvom izvještaju nekog od članova BiH delegacije u Vijeću Evrope te podržali aktivnosti koje je u povodu toga najavio ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu Almir Šahović.

Nakon današnjeg zasjedanja, članove Stalnog komiteta i izvjestioce primio je predsjednik Francuske nacionalne skupštine Claude Bartolone. U obraćanju je istakao ulogu i značaj VE , delegacija i parlamentaraca u kreiranju zajedničkog, sigurnog i prosperitetnog prostora za život i rad u Evropi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću